Składniki:

2 opakowania suchej fasoli ok 1/2 kg
2 duże cebule
25 dag surowego wędzonego boczku
50 dag kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory w puszce
przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, majeranek, słodka i ostra papryka, chilli
łyżka mąki

Wykonanie:

Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, włożyć do garnka i zalać wodą, wstawić na ogień. Boczek, kiełbasę, i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się fasolki. Dodać przyprawy do smaku stale mieszając. Smak powinien być lekko pikantny. Dodać koncentrat lub pomidory w puszce, można również dodać troszkę mąki. Oprószyć potrawę majerankiem i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.