Składniki:

na sałatkę:
1 opakowanie sera feta
1 główka kapusty lodowej
1 średniej wielkości ogórek
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 słoiczek oliwek

na sos winegret:
1/2 cebuli drobno pokrojonej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
1 szczypta soli
1 łyżka świeżych ziół

Wykonanie:

W pierwszej kolejności rwiemy na drobne kawałki sałatę lodową. Obieramy całego ogórka i przekrajmy go wzdłuż. Teraz każdą część kroimy na plasterki, które powinny mieć kształt półkola. Pomidory myjemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków, które dzielimy jeszcze na pół. Obraną cebulę również dzielimy na połowę i kroimy w tzw. półksiężyce. Oliwki przekrajmy w połowie i wszystko układamy warstwami. Na końcu układamy ser feta pokrojony w kostkę.

Przygotowujemy sos winegret. Cebulę posypujemy solą i odstawiamy na chwilę i zalewamy octem winnym, dodajemy musztardę i ubijamy całość widelcem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Polewamy sosem sałatkę i możemy ją już podawać.