Składniki:

Zupa:
½ kg cebuli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
ok. 750 ml bulionu
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
Dodatkowo:
10 dag żółtego sera (np. ementaler)
opakowanie ciasta francuskiego
4 kromki chleba tostowego

Wykonanie:

Ugotować zupę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.

Przykryć talerze z zupą ciastem francuskim i zapiec w piekarniku ok. 20 minut do momentu zarumienienia cista francuskiego.