Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych matias
2 duże cebule
1 opakowanie śmietany słodkiej 250 ml
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 litry wody
3 łyżki octu 10%
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
6 łyżeczek cukru

Wykonanie:

Płaty śledziowe namoczyć aby nie były zbyt słone, wypłukać, osuszyć. Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Kiedy woda zacznie się gotować dodać cebulę i ocet i ponownie zagotować. Wywar odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać śledzie, cukier, pieprz i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, który ma być mocny słodko-kwaśny i ewentualnie dodać jeszcze cukru i pieprzu. Odstawić do na 2-3 godziny aby się przegryzło. Podawać z gotowanymi ziemniakami.