Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanka mleka
2 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju
olej do smażenia

Farsz szpinakowy:
500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
150 g sera feta (ok. pół kostki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
przyprawy do smaku: pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka , dodajemy sól, cukier, olej i miksujemy na jednolitą  masę.  W trakcie miksowania dodajemy mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące.  Wlewamy na patelnię olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.

Przygotowujemy farsz do naleśników.  Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aby je zeszklić. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to go myjemy, osuszamy i kroimy, i dodajemy do cebuli. Jeżeli jest to szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania.  Smażymy tak długo aż szpinak stanie się miękki, po czym dodajemy pokrojony ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia.

Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki doskonale smakują polane śmietaną, lub sosem czosnkowym.