Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 ½ szklanki gorącej wody
Nadzienie:
300 g jagód świeżych lub mrożonych
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru pudru
Dodatki:
cukier
śmietana
serek homogenizowany

Wykonanie:

Jagody świeże myjemy i osuszamy, jeżeli mamy zamrożone, rozmrażamy. Do jagód  dodajemy  mąkę i cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski, kolejno dodajemy: żółtka, olej i szczyptę soli. Stopniowo dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba to dosypujemy mąki. Ciasto wyrabiamy ok. 7 minut aż stanie się miękkie i elastyczne.

Ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozwałkujemy je a następnie wycinamy kółka szklanką lub kubkiem, zależy to od tego jakiej wielkości chcemy otrzymać pierogi. W moim przypadku są to pierogi dużej wielkości. Na wycięte kółko na  środku nakładamy prędzej przygotowane jagody i zlepiamy brzegi, możemy sobie pomóc widelcem.

Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej wody, którą delikatnie solimy. Pierogi gotujemy ok. 5 minut do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i podajemy polane z cukrem i śmietanką lub serkiem homogenizowanym.