Składniki:

Składniki na 10 bułek:
150 g słonecznika łuskanego
100 g mleka w proszku
170 g ciepłej i przegotowanej wody
2 łyżki masła śmietankowego
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 szklanki mąki
6 g świeżych drożdży
1 całe jajko
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka

Wykonanie:

Mleko w proszku rozrabiamy z wodą, mieszamy do chwili połączenia się, dodajemy masło oraz cukier oraz pokruszone drożdże. Łączymy ze sobą składniki i odstawiamy na 10 minut.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1 całe jajko, sól, słonecznik (garść ziaren pozostawiamy do posypania bułek), dodajemy wcześniej przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy 10 bułeczek. Najpierw tworzymy kulkę, którą następnie spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy bułeczki wyrosną, smarujemy je z żółtkiem połączonym z 1 łyżką mleka a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni  i pieczemy przez ok. 20 minut do momentu zarumienienia.