Składniki:

płaty makaronowe (ilość zależna od wielkości naczynia – u mnie 10)
1 filet z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
puszka kukurydzy
papryka konserwowa
½ szklanki startego żółtego sera lub parmezanu
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju
Sos beszamelowy:
400 ml mleka
50 g masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy bardzo drobno, lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso wkładamy do  miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i pomidory. Zostawiamy na ogniu bez przykrycia do lekkiego odparowania.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło należy roztopić na małym ogniu, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż do powstania złocistej zasmażki. Do mleka dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Tak przygotowane mleko wlewamy do zasmażki, cały czas mieszamy, doprowadzając sos do zgęstnięcia. Zdejmujemy z ognia.

Płaty makaronowe należy podgotować ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Po wyjęciu ich z wody kładziemy je osobno na talerzu, aby się nie posklejały.

Naczynie żaroodporne, w którym przyrządzamy Lasagne smarujemy warstwą sosu beszamelowego, na niego układamy wcześniej podgotowane płaty makaronowe, tak ciasno aby nie było wolnych miejsc, następnie sos beszamelowy, sos z kurczaka, sos beszamelowy, płaty makaronowe, sos beszamelowy, sos z kurczaka, sos beszamelowy, płaty makaronowe i jeżeli to już ostatnia warstwa to polewamy makaron obficie sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem.


Zapiekamy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Kroimy na kwadraty i podajemy na gorąco.