Składniki:

6 placków tortilli
2 jajka
½ szklanki bułki tartej
500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
150 g sera feta (ok. pół kostki)
1 łyżka śmietany
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
przyprawy do smaku: pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka
olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz  szpinakowy.  Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Szpinak świeży myjemy, osuszamy, kroimy drobno  i dodajemy do cebuli. Jeżeli jest to szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania.  Smażymy tak długo aż szpinak stanie się miękki. Gdy to nastąpi dodajemy łyżkę śmietany i smażymy tak długo, aż połączy się ze szpinakiem. Na samym końcu  dodajemy pokrojony ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.

Na każdy placek tortilli nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. Tak przygotowane placki panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy do zarumienienia na rozgrzanej patelni. Możemy podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.