Składniki:

1 szklanka mleka
25 g masła śmietankowego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (tyle ile zabierze ciasto)

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i stawiamy na ogień. Podgrzewamy do momentu, aż składniki połączą się ze sobą. Do ciepłego, lecz nie gorącego mleka z masłem,  dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki ze sobą. Bardzo powoli dodajemy połowę mąki miksując aż ciasto będzie dość gęste. Dosypujemy stopniowo  mąki i ręcznie wyrabiamy ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Formujemy kulę, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy małe kulki.

Tak przygotowane ciasto zostawiamy na kolejne 30 minut, przykrywając ścierką. Każdą kulę wałkujemy bardzo cienko, wycinamy kształt koła (możemy sobie dopomóc dużym talerzem).  Wycięte placki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu ok. 45 sekund z każdej strony, do momentu pojawienia się brązowych plamek na plackach.