Składniki:

3 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
1 ½ szklanki zakwasu do żurku
3 pętka kiełbasy
1 cebula
2 marchewki
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
½ szklanki suszonego majeranku
2 ziemniaki
3 jajka ugotowane na twardo ( 1 jajko na jedną osobę)
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień, podgrzewamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z cebulą. Odstawiamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu. Do garnka dorzucamy: ziemniaki pokrojone w większą kostkę, ziele angielskie, listki laurowe, zmiażdżony czosnek  i podsmażoną kiełbasę (jeżeli używamy białej parzonej, nie ma konieczności jej podsmażania). Wszystko ze sobą chwilę gotujemy. Na samym końcu wlewamy zakwas do żuru. Gotujemy ok. 30 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, aby żur nabrał gęstej konsystencji. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze chwilkę.  Jajka obieramy, kroimy na pół. Żurek rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek.