Składniki:

Ciasto:
½ kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1 jajko
¼ kostki masła lub margaryny
1 szklanka mleka 3,2%
szczypta soli
Farsz:
5 cebul białych
3 cebule czerwone
2 łyżki oleju
sól i pieprz
100 g żółtego sera

 Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, resztę mleka, ostudzoną margarynę oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Przygotowujemy farsz. Cebule białą i czerwoną  obieramy oraz kroimy w cienkie piórka.

 Na patelni podgrzewamy olej i wsypujemy cebulę, dusimy na małym ogniu tak długo, aż cebula stanie się miękka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować i wyciąć z niego kształty okręgu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wykładamy na nie cebulę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, 5 minut przed końcem wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy startym serem. Wkładamy i pieczemy do momentu roztopienia się sera.