Składniki:

½ kg dowolnego mięsa z kurczaka
½ kg pieczarek
1 duża czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
3 cebule
3 łyżki mąki
2 litry bulionu drobiowego
do bulionu: marchew, seler, pietruszka (według uznania)

Wykonanie:

Przygotowujemy bulion drobiowy. Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy  warzywa: marchew, seler, pietruszka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również skorzystać z gotowego bulionu drobiowego, lecz mięso potrzebne do strogonowa i tak musi  być wcześniej ugotowane. Bulion studzimy, przecedzamy.

Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w drobniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Smażymy je tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia do pieczarek dodajemy paprykę. W garnku szklimy cebulę na 1 łyżce masła, gdy stanie się już miękka dodajemy pokrojone w paseczki mięso, oraz pieczarki z papryką. Wlewamy do garnka bulion drobiowy i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz  słodką mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką.

Podajemy z pieczywem lub tostami.

Danie bierze udział w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2013