Składniki:

1 kg morskiej ryby
1 szklanka mąki
1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do ryb
¼ łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz
2 łyżki oleju
olej do smażenia

Wykonanie:

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części po czym obsypujemy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pastę z ziół. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy kolejno przyprawy: suszona bazylię, oregano, zioła prowansalskie, przyprawę do ryb oraz czosnek. Mieszamy wszystko ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy ryby i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Możemy dodatkowo posypać rybę drobno posiekaną cebulą.

Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Rybę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Na samym początku najlepiej jest smażyć w wysokiej temperaturze, a następnie w niskiej to gwarantuje nam, że będziemy mieli chrupiącą skorupkę a ryba w środku będzie soczysta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.