Składniki:

8 średnich ziemniaków
6 łyżek oleju
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
¼ łyżeczki czosnku
½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Do miseczki wlewamy olej i dodajemy przyprawy: rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, przyprawę do ziemniaków, czosnek i sól. Ilość ziół można sypać według upodobań. Mieszamy wszystkie składniki  ze sobą do utworzenia  marynaty i odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i dokładnie myjemy, po czym wkładamy je do miski. Dodajemy do ziemniaków przygotowaną mieszankę z ziół i mieszamy, aż wszystkie ziemniaki obtoczą się w marynacie. Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się zarumienią.