Składniki:

800 g karkówki bez kości
4 cebule
1 duża czerwona papryka
400 g pieczarek
1 mały słoiczek keczupu
sól i pieprz

Wykonanie:

Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasienne gniazdo i kroimy w nieduże paseczki. Pieczarki obieramy, nie myjemy (pieczarki wchłoną wodę), kroimy w talarki.

Na dnie szkła żaroodpornego układamy warstwę cebuli, następnie układamy jedną warstwę karkówki, obsypujemy resztą cebuli, układamy drugą warstwę karkówki, posypujemy ją  pokrojoną papryką, na niej układamy pieczarki pokrojone w talarki. Całość zalewamy ketchupem.

Szkło żaroodporne zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez około 60 minut.

Upieczoną karkówkę podajemy z ugotowanymi w całości ziemniakami z koperkiem.

Danie bierze udział w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2013