Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
1 duży budyń śmietankowy
1 duży budyń czekoladowy
6 łyżek cukru do budyniu
1 litr mleka 3,2 %
oliwa do posmarowania formy
cukier puder do posypania
forma do muffin

Wykonanie:

Przygotowujemy nadzienie do muffin. Gotujemy budynie: śmietankowy i czekoladowy. W ½ szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w ¾ litra mleka gotujemy go w½ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu lekko studzimy ale nie może być zimny. Letni budyń lepiej się rozsmarowuje.

Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 12 równych części, zależny od tego jaką wielkość muffinek chcemy otrzymać i jaką posiadamy formę. Blachę do muffinek smarujemy oliwą, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia. Każdą foremką wykładamy ciastem francuskim, tak by końce wystawały ponad formę. Układamy na dnie budyń czekoladowy a na nim budyń śmietankowy. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut, do momentu zarumienienia. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i studzimy, następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Danie bierze udział w akcji:

Czas na ciasto francuskie