Michel Moran

Składniki:

200 g mąki
2 jaja
70 ml wody
1 marchewka
1 por
1 cukinia
30 g masła
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
oregano
pieprz czarny mielony
sól morska

Wykonanie:

Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.

 

Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy. Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle. Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty. Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy i odkładamy do osobnego naczynia.

Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy.

Danie bierze udział w akcji:

Przywołujemy wiosnę!!!