Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 pęczek szczypiorku
½ pęczka koperku
½ pęczka pietruszki
1 puszka pomidorów  pokrojonych i obranych
¼ kostki masła
1 szklanka wody
1 duża cebula
przyprawy do smaku: sól, pieprz
kostka rosołowa

Wykonanie:

Kapustę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Poszatkowaną kapustę wkładamy do miski i zalewamy ją wrzątkiem, po około 5 minutach odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, szklimy cebulę i dodajemy sparzoną kapustę, zalewamy to wszystko małą ilością wody, tak aby kapusta się nie spaliła. Wszystko razem dusimy doprawiając solą, pieprzem i kostką rosołową. Gdy kapusta będzie już na wpół miękka dodajemy posiekany szczypiorek, koperek i pietruszkę oraz pomidory z puszki. Przykrywamy pokrywką i prużymy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka.

 

Jest doskonałym dodatkiem do różnego typu dań mięsnych. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Danie bierze udział w akcji:

Przywołujemy wiosnę!!!