Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
1 papryka żółta
2 papryki czerwone
1 papryczka chili
4 pomidory
½ pora
½ pęczka szczypioru
1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
½ kg kiełbasy w pętku
3 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii
2 łyżki oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chili
lub 4 łyżki zwykłego oleju
¼ kostki masła
przyprawy:
bazylia suszona
oregano
papryka słodka mielona
sól
kostka rosołowa
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z papryk usuwamy gniazdo nasienne, żółtą oraz czerwoną paprykę kroimy drobno. Szczypiorek kroimy drobno. Cukinię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne  i kroimy w większą kostkę. Por przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryczki chili usuwamy nasiona i kroimy drobniutko.

W pierwszej kolejności rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii i dodajemy pokrojone pomidory w kostkę. Smażymy do momentu aż pomidory puszczą sok. Wtedy dodajemy przyprawy: bazylię suszoną, oregano i zioła prowansalskie i smażymy jeszcze chwilkę po czym zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wlewamy olej słonecznikowy o smaku wędzonej papryczki chili (olej ten nada kiełbasie niepowtarzalny smak wędzonki) i rozgrzewamy go, po czym wsypujemy pokrojoną kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. Zdejmujemy z ognia.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę następnie pokrojony por i szczypiorek – wszystko dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem aż warzywa zmiękną, można je podlać małą ilością wody. Odkrywamy dodajemy czerwoną i żółtą paprykę, podsmażone pomidory, mieszamy dokładnie i wsypujemy kiełbasę. Na samym końcu dodajemy cukinię i papryczkę chili. Mieszamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą i podlewamy wrzącą wodą, tak by warzywa swobodnie pływały. Dodajemy kostkę rosołową, odrobinę papryki słodkiej mielonej i sól oraz pomidory z puszki. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy przyprawami według uznania.

Leczo z cukinii doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi lub tostami.

Danie bierze udział w akcji:

Akcja Kolacja

Piechotą do lata...