Składniki:

6 dużych ziemniaków
4 małe cukinie
1 jajko
1 cebula
5 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub wrzucamy do szatkownicy. Odcedzamy sok z ziemniaków na durszlaku. Cukinię myjemy, osuszamy i obcinamy końce, ścieramy ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobniutko. Do miski wkładamy odcedzone ziemniaki, dodajemy cukinię, szczypiorek, jajko oraz mąkę. Wsypujemy przyprawy: pieprz, sól, przyprawę do ziemniaków oraz paprykę słodką  mieloną. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do momentu powstania jednolitej masy. 

Rozgrzewamy na patelni olej, łyżką wykładamy ciasto formułując placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron aż placuszki zarumienią się.

Danie bierze udział w akcji: