Michel Moran

Składniki:

4 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 ogórek
½ ząbka czosnku
½ cebuli
60 ml octu winnego
60 ml oliwy z oliwek
½ l rosołu warzywnego
125 g pieczywa tostowego
tymianek
papryka słodka mielona
sól morska
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Z pieczywa tostowego odkrawamy skórkę i kroimy w kostki. Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny. Pomidora kroimy w kawałki. Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i całość wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej i pół zielonej oraz pokrojony czosnek. Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę i odkładamy do miseczki. Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy. W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie. Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.   Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy.