Składniki:

3 krążki biszkoptowe
250 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 śmietan-fixy
200 g gotowej masy karmelowej (krówkowej)
½ szklanki orzechów włoskich
10 daktyli
Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
daktyle
suszone owoce

Wykonanie:

Jeżeli nie używamy gotowych krążków biszkoptowych to w pierwszej kolejności pieczemy biszkopt i kroimy go na 3 równe krążki. Następnie przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy.  Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone oraz masę karmelową i ubijamy mikserem na gładką masę.  Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone i masy karmelowej dodać  ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.  Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy na który  wykładamy połowę masy, przykrywamy następnym i wykładamy resztę masy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.  Bitą śmietaną przykrywamy tort i dekorujemy według uznania.

Danie bierze udział w akcji: