Składniki:

1 duży kurczak (waga około 1,5 kg)
1 butelka piwa jasnego mocnego (butelka 500 ml)
500 g ziemniaków
250 g marchwi
1 cebula
pieprz i sól
zioła prowansalskie
Marynata do kurczaka:
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3 krople tabasco

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej jest go przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.

Do miski wlewamy ciepłą wodę i wkładamy butelkę z piwem, aby naklejki znajdujące się na niej odmoczyły się. Otwieramy piwo, odlewamy szklankę piwa, która będzie nam potrzebna do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak by szyjka butelki była u góry. Tak przygotowanego kurczaka stawiamy w szkle żaroodpornym lub na blaszce. Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Dookoła kurczaka układamy warzywa, które posypujemy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi.

Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak (u mnie było to 1,5 godziny) używając termoobiegu, co 30 minut należy pamiętać aby polać go piwem. Jeżeli piwo w butelce się nie pieni należy wsypać odrobinę soli. Po upieczeniu porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi warzywami.