Jest kremowa i przepyszna w smaku. Wykonana jest według przepisu znanego kucharza Pascala Brodnickiego, przepis delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb:)

Składniki:

6 średniej wielkości cebul
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)
2 liście laurowe
6 kromek białego chleba
100 g żółtego sera najlepiej emmentaler
niewielka ilość oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy ją wodą, dodajemy jeden liść laurowy i gotujemy. Potrzebujemy ok. 1,5 litra bulionu warzywnego. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wsypujemy cebulę. Smażymy ją na dużym ogniu przez 15-20 minut do momentu aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Prażymy wszystko przez 4 minuty. Całość zalewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy jeden liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Po zdjęciu garnka z ognia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tyle ile osób będzie jadło zupę tyle opiekamy kromek chleba w tosterze. Jeżeli nie posiadamy tostera to każdą kromkę chleba delikatnie smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 10 minut aż kromki ładnie się zarumienią i zrobią się chrupkie. Resztę chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wsypujemy pokrojony chleb i smażymy tak długo aż zrobią się nam chrupiące grzanki.

Zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych. Na powierzchni zupy układamy upieczony kawałek chleba, wokół posypujemy grzankami a na to układamy starty na dużych oczkach żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik i zapiekamy zupę do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.