Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa pikantna do kurczaka
papryka słodka mielona
przyprawa do potraw
pieprz cytrynowy
1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
1 szklanka śmietany 18%
sól do smaku
masło do podsmażenia roladek
farsz:
300 g świeżych kurek lub mrożonych
2 małe cebule
2 łyżki masła
2 czubate łyżki serka śmietankowego naturalnego
2 łyżki białego półwytrawnego wina
1 łyżka papryki słodkiej w płatkach
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól do smaku

Wykonanie:

Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.

Kurki oczyszczamy, myjemy, odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę z pieprzem cytrynowym i płatkami suszonej papryki, dodajemy kurki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, dodajemy wino i smażymy tak długo aż woda z winem a odparuje w trakcie smażenia, wtedy dodajemy dwie łyżki serka śmietankowego naturalnego i mieszkamy do momentu aż się rozpuści i połączy z kurkami i cebulą. Smażymy wszystko przez około 5 minut i zdejmujemy z ognia do ostudzenia. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

Na płacie mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając mięso tworząc rulonik. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy zwinięte roladki i smażymy na złoty kolor, przekładamy do garnka, podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25-30 minut. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Gotujemy to jeszcze przez około 5 minut.

Podajemy z ziemniakami lub makaronem penne i ulubionymi dodatkami.

Danie bierze udział w akcji: