Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka suszonego czosnku lub świeżego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
½ łyżeczki suszonej cebuli
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki przyprawy pikantnej do kurczaka

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy  wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski. W drugiej miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa. Wlewamy jogurt, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy ze sobą aż do powstania jednolitej masy. Całą marynatę przekładamy do miski z mięsem i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Energicznymi ruchami mieszamy, aby do mięsa przylgnęła marynata. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej jest pozostawić mięso na trzy godziny.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na nią mięso. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 minut, do momentu zarumienienia się mięsa. Należy pamiętać, że filet z kurczaka jest mięsem bardzo delikatnym i łatwo je przesuszyć. Po tym czasie wyjmujemy  piekarnika i podajemy z ryżem i sałatką.