Składniki:

Ciasto biszkoptowe na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń duży śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli do ubicia jajek
2-3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao

Krem śmietanowo-wiśniowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu

Poncz:
150 ml kompotu słodkiego z wiśni
100 ml nalewki wiśniowej
1 łyżeczka miodu

Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
1 krem czekoladowy
20 wiśni wydrylowanych z kompotu

Dodatkowo:
250 g konfitury z wiśni

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia oraz kakao łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Tortownicę o wymiarach 21-23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy lub cztery blaty. Ja przekroiłam na cienkie cztery blaty. Wtedy tort jest wyższy i ładnie się prezentuje.

Następnie przygotowujemy krem śmietanowo-wiśniowy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.  Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać  ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.  Na koniec wsypujemy wydrylowane wiśnie i energicznymi ruchami mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa.

Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, następnie smarujemy go konfiturą wiśniową,  na którą  wykładamy masę śmietanowo-wiśniową, przykrywamy następnym i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek.  Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.Natomiast krem czekoladowy ubijamy według wskazówek na opakowaniu. Tort dekorujemy według uznania.