Składniki:

1 kurczak (około 1,2 kg)
6 dużych i grubych marchwi
1 korzeń pietruszki
1 seler
1 por
sól i pieprz czarny mielony
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
2 listki laurowe
suszony lubczyk (lecz niekoniecznie)
2 opakowania żelatyny
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, ziarnisty pieprz, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.

Marchew oraz mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, groszek oraz kukurydzę odcedzamy. Na dnie salaterek lub foremek układamy warstwę groszku, pokrojonej w kostkę marchewki, następnie pokrojonego mięsa a na samym końcu kukurydzy.

Tak przygotowane formy zalewamy zimnym wywarem i wstawiamy do lodówki w celu zastygnięcia się. Najlepiej jest je pozostawić na cały noc. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub gotowanym jajkiem.