Składniki:

Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Masa makowa:
1 kg gotowej masy makowej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
0.5 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
0.5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pamiętając aby na samym końcu dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę lub masło. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do moment aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkujemy na cienkie placki, nakładamy masę makową, boki zawijamy do środka i zwijamy jak rulonik, końce układamy pod spód. Papier do pieczenia smarujemy olejem, owijamy makowce, układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30-40 minut. Po wyjęciu rozcinamy papier i studzimy, dekorujemy według uznania.

Ciasto udało się dzięki pomocy mojego małego pomocnika, syna Szymona:)

Inspiracja