Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki ciemnego kakao
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe (używałam z Delecty z napisem duży budyń śmietankowy)
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka masła – 200 g (dałam śmietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (duża paczka 100 g) lub 4 małe saszetki cappuccino
2 śnieżki na mleko
1 śmietan-fix
5 łyżek żelatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, do dużej miski wkładamy białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać). Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym żółtku, dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub rodzynki (zależy od upodobań). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony biszkopt.

Na samym końcu przygotowujemy masę cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki mleka i rozprowadziłam w nim kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki kawy,  gdy mleko w rondelku się zagotowało wlałam kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu. Kawę wystudzić. Do chłodnej kawy wsypujemy śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ubitej śnieżki, wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową. Czekolady ścieramy i posypujemy ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

Inspiracja