Składniki:

3 szklanki mąki
2 jajka
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka 3,2%
3 dag świeżych drożdży
125 g kostki margaryny (połowa)
szczypta soli
białko do posmarowania rogalików
około 200 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
cukier puder do posypania

 Wykonanie:

Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe letnie mleko oraz mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną, letnia margarynę. Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 równych części, rozwałkujemy je, wycinamy okręg (możemy sobie pomóc talerzem) i dzielmy go na 8 równej wielkości trójkątów. Na brzegach trójkątów kładziemy łyżeczkę czekolady i zwijamy je ku środkowi, formułując rogaliki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki, przykrywamy ścierką i pozostawiamy  na 10 minut do wyrośnięcia. Rogale przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem. Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do momentu zarumienienia się rogalików. Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.