Składniki:

Biszkopt na prostokątną formę 28×40 cm:
7 jajek średniej wielkości
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
barwnik niebieski (ilość uzależniona od tego jaką intensywność koloru chcemy otrzymać)

Krem śmietankowy na Spider–Mana o rozmiarze 28×40 cm:
1500-1700 ml śmietany kremówki 36%
500 g serka mascarpone
5 śmietan-fixów
8 łyżek cukru pudru
dodatkowo: barwnik czerwony, oraz czarny

Poncz:
2 szklanki gorącej wody
6 łyżek miodu
100 ml likieru kokosowego białego

Wykonanie:

Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru oraz cukier waniliowy. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy aż do uzyskania masy jajecznej. W oddzielnej misce łączymy mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Małymi partiami, powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie. Ewentualnie możemy to zrobić na najniższych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy olej, kilka kropel aromatu waniliowego oraz barwnik niebieski (możemy również przygotować biszkopt jasny, bez dodatku barwnika) i mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Blachę prostokątną o wymiarach  28×40 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut. Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy. Biszkopt możemy przygotować wieczorem a dopiero dnia następnego przekładać go kremem.

Gdy mamy już upieczony biszkopt a następnie przekrojony, pozostaje nam wycięcie kształtu. Drukujemy z Internetu na kartce A3 twarz wraz z kawałkiem szyi Spider-Mana, wycinamy. Wycięty szablon przykładamy do biszkoptu i wycinamy dwa z kawałkiem szyi, a 2 biszkopty tylko z twarzą. Odkładamy. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy krem. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.  Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać  ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.

Na prostokątnym talerzu lub szkle układamy jeden blat Spider-Mana z szyją, ponczujemy go obficie, a następnie smarujemy go kremem, przykładamy na to drugi blat z szyją, ponczujemy i układamy krem na biszkopcie tam gdzie jest tylko twarz (możemy sobie dopomóc szablonem) i przykrywamy biszkoptem, tą czynność powtarzamy jeszcze raz aż skończymy kłaść ostatni biszkopt. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Do małej miseczki pozostawiamy sobie 3 łyżki białej masy na oczy oraz 10 czubatych łyżek na pajęczynę. Do reszty dodajemy czerwony barwnik i mieszamy tak długo aż składniki połączą się ze sobą. Nakładanie czerwonego kremu rozpoczynamy od boków i na samym końcu przykrywany górę tortu. Z szablonu wycinamy sobie oczy i przykładamy, za pomocą wykałaczki obrysowujemy sobie oczy oraz kreślimy pajęczynę. Na miejsce oczu nakładamy biały krem. Do kremu na pajęczynę dodajemy czarny barwnik lub ewentualnie ciemno siwy i mieszamy aż masa nam się ładnie zabarwi. Krem przekładamy do szprycy i rysujemy pajęczynę.

Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem. Najlepiej jest go przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.

Inspiracja