DSCF2

 

Składniki:

2 duże podwójne filety z kurczaka
2 małe cebule
3 jajka
1 szklanka świeżo startej bułki tartej najlepiej z kajzerek
do panierowania: 4 jajka oraz bułka tarta (ilość uzależniona od potrzeb)
farsz:
1 kg pieczarek
2 serki topione z dodatkiem pieczarek
przyprawy do smaku:
pieprz cytrynowy
papryka słodka mielona
pikantna przyprawa do kurczaka
sól

Wykonanie:

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją, dodajemy starte pieczarki, smażymy tak długo aż puszczą wodę, która następnie odparuje podczas smażenia wtedy dodajemy serki topione. Smażymy tak długo aż serki się rozpuszcza i połączą ze wszystkimi składnikami. Farsz studzimy.

w1

Dłonie moczymy w wodzie (wtedy mięso nie będzie nam się kleiło do dłoni) i nabieramy porcję mięsa, które spłaszczamy dłońmi, nakładamy farsz i formujemy z mięsa wałeczki (ich wielkość zależy od naszych upodobań). Tak przygotowane mięso obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

w2

DSCF1